A GERBERA KONTÉNERES ÉS KŐZETGYAPOTOS TERMESZTÉSTECHNOLÓGIÁJÁNAK ÖSSZEHASONLÍTÁSA
Szerző: VARGA Flórián, IV. évfolyam
Témavezető: Dr. KOMISZÁR Lajos egyetemi tanár
Intézmény: Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kar, Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék, Budapest, Határon Túli Levelező Tagozat, Zenta

A dolgozat részletesen ismerteti a gerbera két legelterjedtebb termesztéstechnológiáját. Összehasonlítja a talaj nélküli termesztést (vulkanikus kőzetből készült steril közeg) és a hagyományos, konténeres termesztést (műanyag zsák alul perforált lyukakkal), mely a növények fejlődését, hozamát (négyzetméterenkénti éves virágszálmennyiség), virágátmérőjét és vázatartósságát értékeli.
A kutatás alapvető célja a nagyobb hozam elérése, minőségi javulás elősegítése, ami kihat a jövedelmezőségre is. Az eredmények rámutatnak a kőzetgyapotban termesztett gerbera lényeges hozamnövekedésére, a virágátmérő és vázatartósság pozitív változására.
A vizsgálat eredményei szemléltetik a korszerűbb termesztéstechnológia minőségi és mennyiségi pozitívumait, melyek indokolttá tehetik a technológiai váltást a gerbera termesztésében.

Kulcsszavak: gerbera, konténeres termesztés, kőzetgyapotos termesztés, hozam, virágátmérő

CULTIVATING GERBERAS IN CONTAINERS AND IN ROCK WOOL TEXTURE - A COMPARISON OF TWO TECHNOLOGIES
Author: VARGA Flórián, IVth year
Consultant: Dr. KOMISZÁR Lajos, university professor
Institution: Corvinus University, Faculty of Horticulture, Department of Ornamental Plant Cultivation and Dendrology, Budapest

The essay describes the two main gerbera cultivation technologies. It compares cultivation without soil with the traditional method and values plant development and yield-capacity.
The aim of the research is to achieve better yields and improve quality.
According to the results, positive quality changes can be noticed with plants cultivated in rock texture, which is a very up-to-date technology.

Keywords: rock texture, container, yield