REGIONÁLIS REGISZTRÁCIÓ PROTOKOLL ÉS A HIERARCHIKUS MOBIL IPv6 MŰKÖDÉSÉNEK OPTIMALIZÁLÁSA
Szerző: HUSZÁK Árpád PhD hallgató, I. évfolyam
Témavezető: DR. IMRE Sándor docens
Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Villamosmérnöki és Informatikai Kar, Híradástechnikai Tanszék, Mobil Távközlési és Informatikai Laboratórium

Manapság egyre inkább a csomagkapcsolt hálózatok kerülnek előtérbe az áramkörkapcsolt hálózatokkal szemben. A csomagkapcsolást, amely a hálózati erőforrások osztott használatát teszi lehetővé, tipikusan adatátvitelre, adathálózatok számára fejlesztették ki, ennek ellenére a következő generációs mobil hálózatokban már multimédiás szolgáltatások esetén is jól kell működnie.
A mobilitás kezeléséhez meg kell oldani azt a problémát, ami a mobil terminál csatlakozási pontjának rendszeres változásából adódik. A mobilitás adminisztrációs feladatait a Mobile IPv6-ban már megvalósították, azonban az ehhez kapcsolódó üzenetek száma nagymértékben megnövekedhet, így késleltetésérzékeny alkalmazásoknál gondot jelenthet.
A Regionális Regisztráció és a Hierarchical Mobile IPv6 a MIPv6 egy-egy bővített változata. Feladatuk, hogy csökkentsék a regisztráció okozta jelzésforgalmat. Egy felmerülő probléma a mobil terminál és a hálózati ügynök összerendelése. Megfelelő összerendelés esetén jelentős jelzésforgalom csökkenés érhető el, ezért érdemes erre a problémára megoldást keresni.
Mindkét protokoll egy domaint ír elő, ahol a routerek hierarchikus fa struktúrában helyezkednek el. Ebben a struktúrában helyezkedik el az a router, amelyen keresztül a mobil terminál a domain-en kívüli hálózatot eléri (Regionális Regisztráció esetén GMA, míg Hierarchikus MIPv6 esetén MAP a neve). Ez a router jelenti a belépési-, illetve kilépési pontot a domain területére a csomagok számára. Az általunk kidolgozott algoritmus arra a kérdésre fog választ adni, hogy milyen szempontok alapján kell a GMA/MAP routereket elhelyezni a hierarchiában, hogy a legjobb hatásfokot érjük el.
A mobil terminálnak kell kiválasztania a megfelelő GMA/MAP routert a mozgási sebességétől függően. Ha ismerjük a lefedett terület tulajdonságait (pl. a felhasználók mozgási szokásait), akkor ki tudjuk jelölni a legmegfelelőbb hierarchiaszinteket, ahova a GMA/MAP-kat helyezni érdemes. Ezzel a módszerrel jelentősen csökkenthető a Regionális Regisztráció illetve a Hierarchikus MIPv6 adminisztrációs üzeneteinek száma a mobil terminál és annak otthoni ügynöke között.

Kulcsszavak: IP hálózatok, hálózati ügynök, hierarchikus domain