Bejelentkezés

10. VMTDK Felhívás


 

 

Vegyél te is részt a

10. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián!

Újvidék, Technológiai Kar, 2011. november 24-27.

 

Plenáris előadó: Pálinkás József, az MTA elnöke

Fővédnök: Egeresi Sándor, VAT Képviselőházának elnöke

 _________________________________________________________ 

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium 2011 novemberében Újvidéken, az Újvidéki Egyetem Technológiai Karán megrendezi a 10. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát, melynek top-témája a KRISTÁLY.

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium 2002 óta minden évben megszervezi a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát az Újvidéki Egyetem valamelyik karán.

A VMTDK Kárpát-medencei hatókörű, magyar nyelvű tudományos diákköri mozgalom, amelyben évente mintegy 100 hallgató és 100 mentor vesz részt új kutatási eredményeivel. (2002, I. VMTDK, Szabadka, 56 kutató; 2003, II. VMTDK,Újvidék, 76 kutató; 2004, III. VMTDK, Zenta, 82 kutató; 2005, IV. VMTDK, Szabadka, 98 kutató; 2006, V. VMTDK,Újvidék, 97 kutató; 2007, VI. VMTDK, Újvidék, 82 kutató; 2008, 7. VMTDK, Újvidék, 104 résztvevő; 2009, 8. VMTDK,Szabadka, 110 résztvevő; 2010, 9. VMTDK, Újvidék, 150 résztvevő).

 

A VMTDK célja:

- folyamatos tudományos és művészeti fórumot teremteni-tervszerűbbé tenni a vajdasági elitképzést

- serkenteni a felsőoktatási diáktudományos és művészeti kutatómunkát

- ösztönözni a kiváló egyetemi hallgatók tudományos igényű, innovatív tevékenységét

- bővíteni a szakmai képzési és önképzési lehetőségeket

- hozzájárulni a fiatalok társadalmi érvényesüléséhez

- fellendíteni a vajdasági magyar tudományos és művészeti közéletet.

 

A VMTDK szekciói felölelik a tudományok és a művészetek minden területét.

A konferencia nemzetközi, közép-európai jellegét a Kárpát-medence régióiból (az anyaországból és ahatáron túlról) érkező résztvevők biztosítják.

A tanácskozás nyelve magyar. A rendezvény a magyar szaknyelv igényes használatára, közéletigyakorlására ösztönöz. A konferenciára megjelenik a háromnyelvű rezümékötet.

A VMTDK nem versenyjellegű, minden előadott dolgozat szerzője és témavezetője oklevelet kap, a nemzetközi tudományos bizottság pedig kihirdeti a szekcióelsőket két kategóriában: 1. egyetemi hallgatói, 2. mesterképzős, doktoranduszi és fiatalkutatói kategória (30 éves korig). Az egyetemi hallgatói szekcióelsők közül a vajdasági felsőoktatási intézményekbe járók az OTDK-án való szereplésre jogosulnak.

A kuratórium a korábbi VMTDK-kon felmutatott kimagasló tudományos ill. művészeti eredmények alapján odaítéli a Kristálygömb Díjat, amelynek eddigi nyertesei Samu János Vilmos, Dr. Simon Vilmos,Mgr. Lázár Tibor, dr. Telek Tamás és Holló Berta.

A 10. VMTDK jubiláris programja 2011. november 24-én, csütörtökön kezdődik kiállításokkal, archívfilmösszeállításokkal,a VMTDK 10 éve c. kötet bemutatójával és kerekasztallal, majd pénteken folytatódik a művészeti produkciókkal. Szombaton egész nap plénumban és szekciókban folyik a munka,amit este a TDK-buli zár. A 10. VMTDK top-témája a KRISTÁLY!

 

Benevezési szabályok

A VMTDK-ra minden vajdasági egyetemi és főiskolai hallgató jelentkezhet olyan diáktudományos/művészeti tevékenységet dokumentáló magyar nyelvű pályamunkával (dolgozat, előadás,alkotás stb.), amely önálló, saját tudományos kutatásokra, ill. művészeti koncepcióra épül.

A VMTDK-ra 26 éven aluli, itthon vagy Magyarországon tanuló vajdasági egyetemi hallgatók és kutatók  jelentkezhetnek.

Külön kategóriában 26-30 év közötti kutatók is benevezhetnek.

Korlátozott számban tudunk fogadni jelentkezőket (max. 50-et) a Kárpát-medence más régióiból is.

 

A konferencia szekciói:

1.élő természettudományok

2.élettelen természettudományok

3.műszaki tudományok

4.társadalomtudományok

5.humán tudományok

6.művészetek

 

A benevezés módja és feltételei:

REGISZTRÁCIÓ

  • Készíts féloldalas, kulcsszavakkal ellátott magyar, angol és szerb rezümét a www.vmtdk.edu.rs webcímen megadott Rezüméminta menüpont szerint (a szerb rezümét csak a vajdasági hallgatóktól várjuk). Kötelező megnevezni a kutatás témáját, korpuszát, célját, módszereit, várt és elért eredményeit, a következtetéseket és a mentort.
  • Regisztrálj (társzerzőség esetében minden megjelenő résztvevő külön regisztráljon) és töltsd fel külön-külön fájlként (NÉV+REZ+HU, NÉV+REZ+ENG, NÉV+REZ+SER) a rezüméid!

HATÁRIDŐ

2011. október 10.! Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy csakis a szabályszerűen megírt, elnevezett és határidőn belül elküldött rezüméket fogadjuk el!

DOLGOZAT

A TDK-dolgozatot 2011. november 26-tól töltheted fel a honlapon (www.vmtdk.edu.rs) kialakított profilodon.

Fájlnév: szerző vezetékneve+DOL

PREZENTÁCIÓ

Szóbeli prezentációd 13 perces legyen, amit majd 2 perces vita követ. A prezentációhoz rendelkezésre álló segédeszközök: projektor és laptop.

 

SZÁLLÁS-ÉTKEZTETÉS:

Szállást nincs módunkban biztosítani, de segítünk szálláslehetőséget kínáló linkekkel a honlapon. (Lehetőség: Európa Kollégium) Szombaton ebédet és vacsorát biztosítunk.

Cím:

Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium 21000 Novi Sad/Újvidék, Vojvode Mišića 1.

Tel:

+381-(0)21-557-237

+381-(0)63-88-26-36-8

E-mail: vamafelkol@gmail.com

Honlap: www.vmtdk.edu.rs