Bejelentkezés

15. VMTDK, VMTDK-MŰHELYEK, VMTDK-PUBLIKÁCIÓK


 

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium sikeres programsorozatot bonyolított le a 15. VMTDK, VMTDK-MŰHELYEK, VMTDK-PUBLIKÁCIÓK (NTP-HHTDK-M-16-0005) címmel a Nemzeti Tehetségprogram keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtámogatásával.


A rendezvénysorozat fontos eseménye volt a 2016. november 18–20. között Újvidéken megrendezett 15. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia, amelyen több mint 150 kutató mutatta be legfrissebb eredményeit a Kárpát-medence minden részéről. A konferenciára a jelentkezők absztraktjaiból megjelent a hagyományos háromnyelvű rezümékötet. A tanácskozás első napját most is a művészeteknek szenteltük, Samu János nyitotta meg a képzőművészek alkalmi kiállítását a Rektorátus üvegpavilonjában, az előadóművészek produkcióit pedig a Rektorátus amfiteátrumában nézhette meg a közönség. A hivatalos megnyitó, a plenáris előadások és a szekcióülések, valamint az ünnepélyes díjkiosztó szombaton volt, majd a nap TDK-bulival zárult.

A programsorozat a 16. VMTDK-ra való felkészüléssel folytatódott. 2016. március 22-én Újvidéken a Tudósklubban szerveztünk kutatásmódszertani képzést a hallgatóknak, 2016. március 23-án pedig Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.

A következő állomás mindkét helyszínen a VMTDK-műhelymunka volt, amely során a TDK-zó fiatalok és mentoraik megbeszélték az idei kutatási témájukat, elkezdték a rezümé írását. Szabadkán április 18-án, Újvidéken pedig április 19-én rendeztük meg ez a konzultációt.

A kutatásmódszertani képzést és a VMTDK-műhelymunkát a VMTDK-házikonferencia követte, amely a tavalyihoz hasonlóan idén is kiváló hangulatban telt el. Szabadkán május 10-én, Újvidéken pedig május 13-án mutathatták be előadásaik munkaverzióját az egyetemisták.

A hallgatók és mentoraik is nagyon pozitívan értékelték a programsorozatot.