Bejelentkezés

A digitális írásbeliségről


Tavaszi tudományos kurzus

DSCN8795.JPG

DSCN8798.JPG

DSCN8810.JPG

DSCN8813.JPG

DSCN8817.JPG

DSCN8824.JPG

DSCN8839.JPG

DSCN8840.JPG

DSCN8851.JPG

DSCN8859.JPG

DSCN8861.JPG

DSCN8863.JPG

DSCN8870.JPG

DSCN8872.JPG

DSCN8890.JPG

   

  A digitális írásbeliségről

  Tavaszi tudományos kurzus

   

  Milyenek a mai legfrekventáltabb nyelvhasználati módozatok? Mi az instant üzenetváltás? Milyen a nyelv a mai közösségi médiában, a chatoldalakon, az SMS-ekben? Hogyan szabadul ki az orális megnyilatkozás palackjából a digitális írás és kezdi meg önnálló életét? Milyen összefüggésben van a digitális írás, a művelődés, az információszerzés és a személyközi kommunikáció? Hogyan alakult át a hétköznapi kapcsolattartási kommunikációnk? Mi jellemzi a „kommenteket”, a közösségi médiát elárasztó hozzászólásokat?

  Ilyen kérdésekre keresték a választ 2019. április 18-án a 16 órakor kezdődő  TUDOMÁNYOS KURZUS/3 elnevezésű képzésen a VMFK Tudósklubjában, Újvidéken.

  Előadók és programvezetők: dr. Csányi Erzsébet, dr. Beke Ottó, szabó Emília, dr. Grabovac Beáta.

  Beke Ottó a Digitális írásbeliség világába Szabó Emília, az MTTK harmadéves hallgatója segítségével vezette be az egyetemista közönséget. Játékos mósdon is megközelíthető az írás elmélete és gyakorlata, ezt irodalmi példákon, feladatokon bizonyították. A digitális írás keretében megjelenik a multilinearitás, az állandósult szófordulatok, a panelek, a rövidítések, a hangulatjelek, a valódi és virtuális helyek, a mikrotartalmak tudásközvetítő lehetősége, a digitális írás és emlékezés kérdése.

  Ezeknek az előadásoknak és gyakorlatoknak a célja az volt, hogy a hallgatók a kifejezettebbé váló kommunikációelméleti tudatosság és a szövegelemzések révén fejleszthessék a digitális írás terén is elengedhetetlenül fontos kommunikációs és tájékozódási készségeiket.

  A képzési program folytatásában Csányi Erzsébet VMTDK, OTDK, PHILOS címmel tartott tájékoztató előadást, majd műhelybeszélgetés következett dr. Grabovac Beáta vezetésével. A képzést munkavacsora zárta.

   

  A projekt az NTP-SZKOLL-18 keretében valósult meg.