Bejelentkezés

14. VMTDK, VMTDK-MŰHELYEK, VMTDK-PUBLIKÁCIÓK


A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium sikeres programsorozatot bonyolított le a 14. VMTDK, VMTDK-MŰHELYEK, VMTDK-PUBLIKÁCIÓK (NTP-HHTDK-M-15-0004) címmel a Nemzeti Tehetségprogram keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, valamint az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával.

A rendezvénysorozat fontos eseménye volt a 2015. november 13–15. között Szabadkán megrendezett 14. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia, amelyen 164 kutató mutatta be legfrissebb eredményeit a Kárpát-medence minden részéről. A konferenciára a jelentkezők absztraktjaiból megjelent a hagyományos háromnyelvű rezümékötet. A tanácskozás első napját most is a művészeteknek szenteltük, mgr. Lázár Tibor megnyitotta a képzőművészek alkalmi kiállítását a Szabadkai Műszaki Főiskolában, az előadóművészek produkcióit pedig a Kosztolányi Dezső Színházban nézhette meg a közönség. A hivatalos megnyitó, a plenáris előadások és a szekcióülések, valamint az ünnepélyes díjkiosztó szombaton volt, majd a nap TDK-bulival zárult.

A programsorozat a 15. VMTDK-ra való felkészüléssel folytatódott. 2016. március 4-én a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon szerveztünk kutatásmódszertani képzést a hallgatóknak, 2016. március 19-én pedig Újvidéken.

A következő állomás mindkét helyszínen a VMTDK-műhelymunka volt, amely során a TDK-zó fiatalok és mentoraik megbeszélték az idei kutatási témájukat, elkezdték a rezümé írását. Szabadkán április 15-én, Újvidéken pedig április 16-án rendeztük meg ez a konzultációt.

A kutatásmódszertani képzést és a VMTDK-műhelymunkát a VMTDK-házikonferencia követte, amely a tavalyihoz hasonlóan idén is kiváló hangulatban telt el. Szabadkán május 6-án, Újvidéken pedig május 20-án mutathatták be előadásaik munkaverzióját az egyetemisták.

A hallgatók és mentoraik is nagyon pozitívan értékelték a programsorozatot.